• Frontiere-Grenzen

NEWS

POMEMBNO OBVESTILO:
zaradi organizacijskih vprašanj se datum podelitve nagrad prenese na soboto, 9. novembra, ob 17.00, spet v Primieru (TN).

Začenja se deseta izvedba literarnega natečaja Alp Frontiere-Grenzen (Meje) 2019 z važnimi novostmi.

Z leti je postala ena najpomembnejših in pričakanih kulturnih prireditev na prehodu Alp. Deseta izdaja literarne nagrade Alp Frontiere – Grenzen (Meje), ki se začenja prav v teh dneh, vsebuje številne pomembne novosti, kot na primer prisotnost v žiriji nagrajenke Strega 2018 Helene Janeczek, ena najbolj znanih in ljubljenih piscev, znotraj in zunaj naše države. Njen prihod sovpada z odločitvijo pogumnega in mednarodnega navdiha organizatorjev in sicer razširitev sodelovanja na natečajno nagrado na vse italijanske regije in evropske države, ki mejijo na Alpe: Furlanijo-Julijsko krajino, Benečijo, Tridentinsko-Zgornjim Poadižjem, Lombardijo, Aosto, Piemont in Ligurijo; Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo (Bavarsko), Lihtenštajn, Švico, Francijo (Auvergne in Provanso) in kneževino Monako.

Pravilnik potrjuje, da je to literarna nagrada za kratko pripovedno prozo na poljubno temo. Namenjena je vsem zvrstem sodobnega pripovedništva: tradicionalne pripovedi, sodobno jezikovno izražanje, srhljvke, domišljijske zgodbe, grozljivke, znanstvena fantastika, zbirke pisem, ljubezenske zgodbe ter gledališka besedila.
Naslednja pomembna sprememba je možnost sodelovanja s prispevkom v italijanščini, nemščini, francoščini ali slovenščini. Iz dvojezičnega devetletnega načela postane tokrat nagrada štirijezičnega razpona, kar je v duhu in želji premagovanja mej, oziroma srečanju ljudstev in kultur.

Dveh kategoriji: prva za kratke zgodbe, objavljene od vključno leta 2015 dalje, v kateri edini zmagovalec prejme denarno nagrado v vsoti 4.000 evrov, druga za neobjavljene pripovedi, v kateri edini zmagovalec prejme 2.000 evrov. Med neobjavljenimi pripovedmi bodo omenjene tudi tri dodatne pripovedi. Rok za oddajo zgodb je na petek 7. junija 2019. Slovesna prireditev za podelitev nagrad je predvidena na soboto 26. oktobra v kraju Primiero San Martino di Castrozza.
Na podelitvi nagrad bo tudi podeljena nagrada v spomin na Petra Oberdörferja, dolgoletnega člana žirije, ki je prezgodaj preminul. Njemu v poklon je poimenovana nagrado v znesku 1.000 evrov, ki bo dodeljena osebi oziroma društvu, ki po mnenju Frontiere-Grenzen najbolje interpretira vrednote svobodnega in večplastnega duha Petra, ki je bil sposoben izražanja v pisani besedi, z gledališkim pristopom, v glasbenem raziskovanju, s spoštovanjem do drugih ter z vsakič prenovljeno strastjo.

Žirijo sestavljajo predsednik Carlo Martinelli, Helena Janeczeck, Pietro De Marchi, Lisa Ginzburg in Stefano Zangrando. Literarni natečaj organizira kulturno društvo "La Bottega dell'arte" v sodelovanju s tridentiskima knjižnicama v Primieru in Canal San Bovo ter Združenja pisateljev Južne Tirolske.

Sodelujejo še Alpska konvencija, Avtonomna pokrajina Trento, Avtonomna dežela Tridentinsko-Zgornje Poadižje, Skupnost Primiero, Občini Primiero San Martino di Castrozza in Canal San Bovo, Cassa Rurale Dolomiti di Fassa Primiero e Belluno, Cassa Centrale Banca Credito Cooperativo del Nord Est, Azienda per il Turismo San Martino di Castrozza - Passo Rolle Primiero in Vanoi, Primiero Energia S.p.a., B.I.M. Brenta.


Deseta izdaja literarne nagrade
FRONTIERE – GRENZEN

Nagrada

prebrati

Pravilnik

prebrati

Žirija

prebrati

I NUMERI DI FRONTIERE – GRENZEN

Edizioni

racconti inviati

regioni coinvolte

Racconti

Organizacija