• Frontiere-Grenzen

MEDNARODNA NAGRADA ALP DOSPE DO DESETE IZDAJA, TOKRAT V ŠTIRIH JEZIKIH!

Prva izdaja literarne nagrade Frontiere-Grenzen (Meje) iz leta 2001 je imela določen namen in sicer ponuditi prebivalcem pokrajin Trenta, Bocna in Belluna priložnost izražanja in opisa globokega utripa teh dežel. Geografsko bližnje kraje s podobnimi gorskimi območji so v času obarvale različne kulture in jeziki, kot so ladinščina, benečanska govorica, italijanščina in nemščina. Samosvoj primer etničnega sožitja, ki je v današnjem svetu prava redkost, v katerem ljudje sodelujejo, bivajo na fizično podobnih ozemliji s podobno miselnostjo, se premikajo za nove potrebe, rešujejo težave vezane na spremembo in na nove geografske, politične in socialne razmere.
Frontiere-Grenzen (Meje) želi žeti bogastvo te mešane realnosti in predati glas vsem.
Koliko je našega v družbi, kateri pripadamo, in v tistih, v katere ne spadamo? Od koga ali česa smo podedovali značaj? Ali nismo posledica trajnostnih selitev ljudstev, trgovanja, preobrazbe, kot je v zgodovini zapisano?
„...vrednost alpskega prostora leži v njegovi raznolikosti. Cilj je ohranjanje in spodbujanje kulturne raznovrstnosti v Alpah, kot tudi, spodbujanje medkulturnega dialoga ter zbliževanje družbe..ˮ
(Izjava Alpske konvencije „Prebivalstvo in kulturaˮ).
Z leti se je območje Frontiere-Grenzen (Meje) čedalje bolj razširilo. Deseta izdaja je čudovit dosežek, ker vključuje vse italijanske dežele in evropske države, ki mejijo na Alpe.
Druga velika sprememba desete izdaje je priložnost sodelovanja s kratkimi zgodbami v štirih jezikih: italijanščini, nemščini, francoščini in slovenščini.
V tej izdaji se želimo spomniti na našega velikega prijatelja in dolgoletnega člana žirije, ki nas je lani zapustil Petra Oberdörferja. Njemu v poklon smo poimenovali nagrado iz naslednjih razlogov:

„Dodeljena bo nagrada v spomin na Petra Oberdörferja osebi ali društvu, ki po mnenju Frontiere-Grenzen (Meje), najbolje interpretira vrednote svobodnega in večplastnega duha „našegaˮ Petra, ki je bil sposoben izražanja v pisani besedi, z gledališkim pristopom, v glasbenem raziskovanju, s spoštovanjem do drugih ter z vsakič prenovljeno strastjo.ˮ

 

Organizatorji, januarja 2019